“Slopa kontanterna”. I ett debattinlägg i Dagens Industri tar Björn Ulvaeus, inte minst känd från popgruppen Abba, tydlig ställning för det kontantlösa samhället. 

Björn Ulvaeus.

Björn Ulvaeus.
HENRIK MONTGOMERY

22 oktober 2013 kl 09:10 , uppdaterad: 22 oktober 2013 kl 19:07

Han konstaterar i inlägget att sedlar och mynt är dyra att hantera, medverkar till brottslighet och att de är ohygieniska. – I ett tidigt skede bestämde vi oss för att Abba the Museum skulle gå i bräschen i riktning mot det kontantlösa samhället, skriver han.
BJörn Ulvaeus berättar också att det var många ”olyckskorpar som kraxade” att de tongivande personerna bakom Abbamuseet var galna när de tog en sådan risk.

  • Men den risken, om den nu fanns, var vi beredda att ta. Nu när museet funnits på banan i snart ett halvår noterar Ulvaeus att inte ens 1 procent av besökarna saknar betal- eller kreditkort. För dem som saknar finns ett kontantkort i en restaurang runt hörnet att skaffa sig för att komma in. Det finns däremot vissa utländska besökare som protesterar mot att det inte går att betala med kontanter på museet.
  • De som gnäller mest högljutt kommer oftast från Tyskland eller Ryssland. I de länderna får man tydligen betala en procentuell andel av summan man köper för i avgift till kortföretaget, så det är i och för sig föreståeligt. Sådana avarter finns som tur är, så vitt jag vet, inte i vårt land, skriver Abbaprofilen. SvD Näringsliv har tidigare i artiklar berättat om olägenheten för särskilt många äldre i ett allt mer kontantlöst samhälle. Björn Ulvaeus kommer också in på denna åldersgrupp i sin inlaga.
  • Många, speciellt äldre, är osäkra och ovana vid att betala med kort, men det visar sig nästan alltid att de har ett med sig. Han tillägger att oavsett om de minns koden eller inte så fungerar betalningen till slut.
  • Jag ger mig tusan på att nästa gång de ska betala något, så halar de fram kortet utan uppmaning, skriver Björn Ulvaeus och konstaterar vidare att många av museets besökare, speciellt svenskar, berömmer personalen för att museet tagit steget till ett kontantlöst museum.
  • De ser fördelarna med ökad personalsäkerhet, effektivitet, hygien och miljöhänsyn. Vi är bara ett av många kontantlösa företag i vårt land och vi blir hela tiden fler. Varför kan vi då inte ta steget fullt ut och göra Sverige till det första kontantlösa landet på jordet?

https://www.svd.se/naringsliv/bjorn-ulvaeus-vill-ha-ett-kontantlost-samhalle_8643290.svd