Bitcoins har samma fördelar som Guld – DN.seFoto: Jonas Lindstedt

Efter fem år som taxichaufför har Mats Mood, 39 år, tagit betalt i de flesta valutor. Men i våras bestämde han sig för att utöka servicen i taxibilen. Nu kan hans kunder även betala resorna i den digitala valutan bitcoins. ”Det tar bara några sekunder så är transaktionen genomförd”, säger han.

”Bitcoin accepted here” står det på en skylt bredvid den övriga prisinformationen på ena sidan av Mats Moods taxibil. Det sitter även en skylt med samma budskap på fönstret som kunderna på passagerarsätet kan se inifrån bilen.
– Det är många som har blivit positivt överraskade över att jag accepterar bitcoin. Många verkar känna till valutan och undrar hur det fungerar, men de som frågar har ofta inte bitcoins själva, säger han och berättar att hittills är det ingen kund som har betalat i valutan som bygger på digitala transaktioner fri från en central utgivare, såsom Riksbanken är för den svenska kronan.

För att betala en taxiresa med bitcoins krävs en app som tillhandahåller konton för att hantera bitcoins som exempelvis Blockchain eller Bitcoinwallet, som Mat Mood använder.
– Det här är ett sätt att erbjuda en bättre service för mina kunder. Dessutom är det praktiskt så lätt att använda bitcoins, säger han.

I april rasade kursen för bitcoins, då började Riksbanken följa utvecklingen för valutan. Eftersom bitcoins används i en begränsad omfattning ser det inte ut som att svenska kronan kommer konkurrenssättas som betalningsmedel inom den närmaste framtiden. Det som framstår som mer oroande är att det saknas en central utgivare vilket Riksbanken menar kan medföra risker för privatpersoner som använder sig av bitcoins. Trots att valutan kräver en viss typ av mjukvara på datorn eller i mobilen kan du ta med dig valutan var som helst, du kan förvara den var som helst – listan över fördelarna kan göras lång, menar Mats Mood. – Bitcoins har samma fördelar som guld, den är beständig, det finns bara ett visst antal och den går inte att förfalska. Samtidigt finns samma anonymitet som med kontanter. Det känns som att man har fått med det bästa från alla världar och slängt ihop det i en valuta, säger han.

Men i många fall är valutans styrka samtidigt dess svaghet. Valutans anonymitet har vissa fall gjort det enklare att köpa narkotika över internet. Dessutom är valutan inte inbrottssäker utan det har hänt att valutaväxlingswebbplatser blivit hackade och personer har blivit bestulna på sina bitcoins. Men för bitcoinentusiaster som Mats Mood handlar det om frihet och tanken på att sätta upp egna spelregler för sin pengahanteringen.
– Med bitcoins har du makten över dina egna medel. Jag ser bitcoins som en räddning ur det monetära svenska systemet med Riksbanken i spetsen och en massa andra ”härliga” banker i centrum som beviljar en oändlig kredit, säger han.

Jessica S Säll [email protected]