Från Göteborgposten – Publicerad 31 oktober 2013 Ingen vet vem som skapade valutan eller varför. Den första decentraliserade valutan har stigit kraftigt i värde och allt fler intresserar sig för den.

Enligt Robin Teigland, docent på institutionen för marknadsföring och strategi på Handelshögskolan i Stockholm, går spekulationerna kring vem skaparen är, eller var, fortfarande varma och varför valutan skapades 2009.

– Bitcoins snabba tillväxt kan ha varit en reaktion till finanskrisen och vilka problem som den orsakade. Där många såg centralbanker, länder och finansiella aktörer som de ansvariga bakom, säger hon.

Signaturen Satoshi Nakamoto publicerade 2008 ett dokument om Bitcoin och året därpå skapades källkoden som ligger bakom dem. Bitcoins handlar om att effektivisera finansiella transaktioner men också om att ta makten kring pengar från stater och centralbanker och decentralisera det, ge makten till individen. En Bitcoin värderades 2009 till bråkdelen av ett öre, i dag är kursen drygt 1 300 kronor. Stora förändringar i kursen är ett problem med valutan. Den är inte bunden till någon stat eller bank och har därmed ingen som kan garantera värdet på den. Utan värdet på en Bitcoin ligger endast i den efterfrågan som finns efter den.

– Jag brukar dra parallellen till guld. Något som bara finns i en begränsad mängd. Så länge det finns en efterfrågan så kommer det ett värde, säger Teigland.

En omstridd valuta

Ett pyramidspel?Men allt är inte positivt med valutan. Den Europeiska centralbanken har liknat Bitcoin vid ett pyramidspel. Där värdet på valutan endast kan upprätthållas genom att fler ansluter sig till den, köper valutan för “riktiga” pengar. Även Robin Teigland ser de möjliga negativa sidorna med valutan.

– Växlingssidorna kan bli hackade och därmed kan man förlora pengar. Den används som betalning vid illegal handel. Men det kan även vara en risk med den spekulationshandel som är med valutan.

 För att efterfrågan ska finnas krävs det att folk accepterar Bitcoin som betalning. Allt fler butiker, framför allt på nätet, tar i dag emot valutan som betalning och i dag kan man köpa allt från spel till vanilj och även en lägenhet. Enligt Robin Teigland sker det i dag omkring 60 000 Bitcoin-transaktioner per dag och det finns minst 20 000 Bitcoin-användare i Sverige.

– Det som fascinerar mig är det kollektiva entreprenörskapet, att en grupp främlingar på nätet går emot de traditionella institutionerna. Organiserar sig för att skapa ett alternativ och att det klarats av på en så kort tid, säger hon.

FramtidenRobin Teigland tror att så kallade kryptovalutor, elektroniska pengar som ges ut med hjälp av kryptering, likt Bitcoin är här för att stanna.

– Det finns fördelar i att kunna effektivisera banksystemet, att kunna skicka pengar tillvarandra, var som helst i världen, och betala saker utan att gå via en bank, säger hon.

Peter Sundberg [email protected]