Han tar Bitcoin till Sverige
Publicerad 2013-11-16 09:09

Bitcoinentusiasten Ludvig Öberg, 19, lanserar Sveriges första växlingsautomat för nätvalutan Bitcoin. Automaten ska stå i Gallerian i centrala Stockholm. Snart är den här.

Sveriges första växlingsautomat för nätvalutan Bitcoin, som stigit med över 3.000 procent sedan årsskiftet. Automaten ska stå i köpcentrumet Gallerian i centrala Stockholm och kunna växla svenska sedlar mot den virtuella valutan Bitcoin, som i sin tur laddas ner i mobilen

Bakom initiativet står 19-åriga Ludvig Öberg, med en bakgrund som virtuell valutaväxlare.

”Det är en kul grej, men jag tänker också att just nu är det ganska svårt att få tag på Bitcoins, och då kan just en Bitcoin-automat vara något som hjälper till med det om man lätt kan köpa Bitcoins med hjälp av cash”, säger Ludvig Öberg till Ekot.

Enligt Bitcoinentreprenören Christian Ander befinner sig Ludvig Öberg i Kanada där de första Bitcoin-automaterna lanserats.

Ludde jobbar med ett så kallat Bitcoin mining-projekt i Kanada just nu. Det handlar om att koppla ihop en massa datorer med hög beräkningskapacitet”, säger Christian Ander, 33, vd för handelsplatsen Btcx.se. Ludvig Öberg har tidigare jobbat som handlare på Btcx som är ett slags Forex för handel med Bitcoins och andra virtuella valutor.

Som di.se tidigare rapporterat står tre gymnasiekompisar i Kanada bakom världens första Bitcoinautomat som nyligen togs i bruk i staden Vancouver, i sydvästra Kanada. Automaten växlar Bitcoins till dollar eller euro och tillverkas av Robocoin från delstaten Nevada i USA.

Bitcoin-automaten som Ludvig Öberg beställt är tillverkad av ett annat bolag, Lamassu i USA. Den ska kunna växla svenska sedlar till Bitcoins som sedan överförs till mobiltelefonen. På Lamassus hemsida står det att en Bitcoin-automat kostar cirka 5.000 dollar, motsvarande 33.000 kronor.

Exakt när Bitcoin-automaten levereras än ännu inte känt. Fram till nyligen har Bitcoins handlats i Sverige via börsen Kapiton samt växelkontor som Btcx.

”Vi är fyra anställda som handlar för cirka tre miljoner kronor i månaden”, säger Christian Ander på Btcx. Btcx tar inga avgifter för sin tjänst utan tjänar pengar på den så kallade spreaden, det vill säga skillnaden mellan köp- och säljkurs. Just nu är vinstmarginalen cirka 5 procent på de pengar som omsätts, enligt Ander. Btcx köper de flesta av sina Bitcoins på börsen Bitstamp.

”Vi är inte inblandade i den handel som kommer ske i Bitcoins-automaten. Den blir en konkurrent den med. Men just nu ser alla varandra som en del av samma Bitcoin-community”, säger Christian Ander. Bitcoin handlas just nu till en kurs på 421 dollar, enligt handelsplatsen Bitstamp. Det är 32 gånger så högt som kursen på 13 dollar i början på året.

”Uppgången är motiverad. Bitcoin är den första och största valutan man kan handla med världen över utan att använda en bank, eller andra mellanhänder”, säger Christian Ander.

Jonas Leijonhufvud [email protected] @JonasLeijon
Artikel i Dagens industri – lördag 16 november