Värdet på bitcoin har stigit med omkring 400 procent på en månad. Nu har den höga efterfrågan på digitala valutor gjort att den svenska handelsplatsen btcx fått stänga ned sin handel för andra kryptovalutor.

Intresset växer lika snabbt som värdet1 december 2013 kl 09:49

Intresset för bitcoins stiger nästan lika snabbt som värdet på den digitala valutan. På en månad har kursen stigit med hundratals procent. På fem års tid har valutan gått från idé till att omsätta mångmiljardbelopp. I skrivande stund kostar en bitcoin 7 675 på den svenska handelsplatsen Btcx, men när du läser artikeln kan det mycket väl ha ändrats. På bara några timmar kan värdet av bitcoin nämligen variera med flera hundralappar. En del anser att det rör sig om spekulation baserad på ökad efterfrågan och begränsad tillgång på valutan.

Det stora intresset för digitala valutor har fått handelsplatsen Btcx att dra i bromsen. Tidigare i november meddelade Btcx att den stora och växande efterfrågan på flera kryptovalutor gjorde att de inte klarar av att leverera bitcoins inom 24 timmar. Företaget tvingades ta in extra personal, och leveranstiden utökades till 48 timmar. Då gjordes också en paus i utgivningen av andra kryptovalutor enligt ett pressmeddelande. I veckan meddelade Btcx åter igen att den höga arbetsbelastningen tvingar handelsplatsen att stoppa utgivningen av andra valutor. Det väntas ta en eller två veckor för utgivningen av kryptovalutorna litecoin och ripple att komma igång igen.

Efterfrågan har troligtvis inte blivit mindre av att nyheten briserade under hösten om att norrmannen Kristoffer Koch blev rik på den digitala valutan. Han köpte 5 000 bitcoins till ett värde av 150 norska kronor i samband med en avhandling han skrev. Fyra år senare hade hans gamla investering vuxit sig stor nog för honom att köpa en lägenhet i Oslo utan att ens behöva fundera på att be banken om lån.

Även om möjligheten att göra sig ett klipp har fått efterfrågan att stiga finns det fortfarande få ställen där bitcoins tas emot som betalningsmedel i Sverige.

EMMYLOU TUVHAG

08-135000 [email protected]
Källa SvD