Som första land erkänner nu Tyskland den digitala valutan Bitcoin, som möjliggör transaktioner över internet mellan två personer, utan att tredje part blandas in. Tyskland erkänner Bitcoin som valuta Foto: Scanpix

Landets finansministerium deklarerade i ett brev till parlamentsledamoten Frank Schaeffler, som sitter i finansutskottet, att Bitcoin är en valuta och en ”form av privata pengar”, skriver The Daily Dot. Enligt Die Welt kommer den tyska regeringen att kunna göra skattemässiga vinster på Bitcoin-företag, medan privatpersoner kan spendera sina pengar skattefritt.

När Tyskland nu erkänner Bitcoin som valuta ges den mer legitimitet. Samtidigt ökar risken för en reglering av valutan, vilket många Bitcoin-användare motsätter sig då en del av idén med Bitcoin är att den inte ska ha några som helst band till någon regering.

Även i Texas har Bitcoin varit uppe för diskussion. Där uttryckte en federal domare att ”Bitcoin är en form av pengar som kan komma att bli föremål för statlig reglering”.

Vad är Bitcoin?
Bitcoin är en digital valuta som introducerades 2009. Valutan är krypterad och transaktioner sker via ett peer-to-peernätverk, ett icke-hierarkiskt nätverk som bland annat används för fildelning och chatt. Alla som använder Bitcoin har en plånboksfil som innehåller ett specifikt värde och nyckelpar med privata och publika nycklar. När pengarna ska byta ägare ger den som ska betala upp sitt ägande genom att lägga till betalningsmottagarens publika nyckel och signera de bitcoins som ska överföras med sin privata nyckel. Bitcoin-användarna kan vara mer eller mindre anonyma. Det finns ingen central utfärdare av valutan, och det är omöjligt för till exempel myndigheter att på något sätt manipulera värdet av bitcoins eller producera fler och framkalla inflation.

Källa METRO