Om man läser dagens GP blir det uppenbart att västkusten slagit huvudstaden i kampen om att kunna köpa en äkta bitcoinfika.

Härligt för Göteborgarna! Nu undrar vi på Btcx bara vem som ska våga ta steget i Stockholm. Vår färdiga Point-of-Sale-lösning tillåter vilken butik som helst att ta betalt i bitcoin redan i eftermiddag, och det utan att behöva oroa sig för svängande valutakurser…

Gå ned till ditt lokala kafé och kräv att få betala i bitcoin! Hälsa från BTCX!

Kaffe

Från GP
Nu fungerar Bitcoin i Göteborg
Nu går det att handla med Bitcoin även i Göteborg.
Förra veckan gjordes det första juiceköpet med den virtuella valutan på Bar Foxx.

– Jag gillar nytänk och idén med ett kontantlöst samhälle, men då måste man hitta andra lösningar än bara bankernas, säger kaféägare Anders Östlund. Han rusar runt bakom disken, lägger upp pajer och pressar juicer till kunderna, medan han beskriver hur han var först med en juicebar i Vasastan, men att flera hakat på efter honom.

– Så är det med allt, det måste börja någonstans. Om jag börjar med Bitcoin kanske fler kaféer hakar på. Den kan bli den nya standardiserade valutan för kafé- och restaurangvärlden och om jag kan vara en liten del i något som kan bli verklighet blir jag glad. Ryktet gick fort bland Bitcoinentusiasterna i stan och ett tiotal personer kom in och handlade redan dagen efter.

Thorbjörn Backlund, som brukar köpa några datorspel i veckan på nätet för sina Bitcoin, kan nu göra sitt första köp på stan. Det blir en kaffe och paj för 0,008113 Bitcoin. Han håller upp sin smartphonekamera mot QR-koden på surfplattan i kassan och bekräftar köpet. Några sekunder senare ser Andreas i sin kassadator att betalningen gått igenom. Den här gången motsvarar det 55 kronor. Men kursen varierar just nu kraftigt och dagen efter skulle det motsvarat 60 kronor. För Andreas del innebär den osäkra valutakursen en större risk än när han tar emot utländska pappersvalutor, som euro eller dollar. Men just nu är det sug efter den nya valutan och han räknar med att kunna sälja den vidare utan förlust.

– Jag kan också förlora på det. Men nån gång måste man tro på något. Internet var ju också bara en fluga en gång i tiden, säger Andreas Östlund. Sen lyfter han fram den viktigaste fördelen han ser, att komma runt bankernas makt över kortbetalningarna.

– För varje kaffe jag säljer betalar jag 1,50 kronor till banken. På ett år blir det ofantliga summor jag betalar för att du ska lämna över pengar till mig. Slipper jag transaktionsavgiften kan jag sänka priset och ge 1,50 till mina kunder i stället. Och folk måste kunna vara med och påverka.

Själv är han ingen expert på hur Bitcoinsystemet fungerar. Han har varit beroende av sin kassaleverantör för att redovisningen ska gå rätt till och några Bitcoinentusiaster i Göteborg som hjälpt till med kunskap och teknik. Hans rekommendation till andra som vill pröva är just detta, att ta hjälp av folk som kan teknik och regler bäst.

– Det är som med all pengahantering, det måste skötas ordentligt. En av de drivande entusiasterna i Göteborg är Jonas Lihnell, som varje vecka samlar en grupp för att diskutera nästa steg i Bitcoinutvecklingen. De ingår också i ett nätverk av 200 000 “Bitcoingrävare” världen över, som låter specialtillverkade datorer göra avancerade matematiska beräkningar för att administrera överföringarna av Bitcoins mellan privatpersoner och företag. Som belöning får de nya Bitcoins och skapar på sätt den nya valutan.

– Min målsättning är att vi ska kunna spendera pengarna som vi genererar. Men Sverige ligger långt efter. När en kompis i Holland fyllde år köpte jag en hämtpizza till honom med Bitcoin. Gruppen har kontakt med en frisör i Göteborg som är i startgroparna och de nämner en taxichaufför, som accepterar Bitcoin. Mycket mer kan du inte göra med valutan utanför internet. Men Jonas Lihnell och hans vänner är övertygade om att Bitcoin kommer växa till att bli hela världens andravaluta. Mot kritiska frågor om säkerhet, förtroende och hur pengar kan skapas ut intet ställer Jonas Lihnell retoriska motfrågor.

– Vet folk hur de svenska sedlarna skapas? Vet folk hur Visas kryptering fungerar?

Linus Hugo Göteborgsposten
031-62 40 87
[email protected]