Här är en intressant artikel från våra kollegor på www.bitcoin.seBitcoin
Payment Protocol

Ett köp med Bitcoin brukar idag gå till ungefär såhär:

  • Kunden väljer vad denne vill köpa
  • Butiken genererar en Bitcoinadress (helst unik för det här köpet)
  • Kunden scannar adressen som en QR-kod eller kopierar in adressen i sin
  • Bitcoinklient och matar eventuellt in belopp
  • Transaktionen skickas ut på Bitcoinnätverket
  • Butiken tar emot transaktionen från Bitcoinnätverket och kan därmed bekräfta att betalningen utförts.

Det här fungerar helt OK men det finns en del i övrigt att önska av ett betalsystem och därför har Bitcoin Payment Protocol skapats. Protokollet är framtaget av samma personer som utvecklar kärnfunktionaliteten i Bitcoin och kommer att vara implementerat i nästa version av Bitcoin-Qt (v0.9). Vi kan även räkna med att de flesta plånböcker och betallösningar för Bitcoin kommer att implementera det, t.ex. så har MultiBit och BitPay redan börjat jobba på det. Det är ett protokoll som så att säga ligger ”ovanpå” själva Bitcoinprotokollet så ingenting grundläggande kommer att förändras och det kommer att gå att utföra Bitcointransaktioner precis som tidigare om man så önskar.

Så vad är då detta? Jo, med det nya protokollet kommer bl.a. följande funktioner:

Istället för att du ombeds att skicka en transaktion till lång, svårläst sträng av siffror och bokstäver kommer du att få bekräfta att du vill utföra en betalning till t.ex. ”Elgiganten Aktiebolag”. Det här är samma system som används i webbläsare idag för att bekräfta att du faktiskt är på den sida du tror och att uppkopplingen är säker, alltså när du ser den här gröna rutan:elgiganten Digitalt signerade kvitton. Du kommer i efterhand att kunna bevisa att du faktiskt utfört en betalning till just Elgiganten och vad det var du betalade för.

Återbetalningsadresser. Om någon som idag mottagit en Bitcoinbetalning idag vill returnera pengarna så finns inget bra sätt att göra det. Här finns en möjlighet att ange en sådan adress vid betalningen (något som kommer att göras automatiskt av din plånbok).

Direkt kommunikation mellan köpare och säljare, vilket bl.a. möjliggör köp i en fysisk butik även om din mobiltelefon inte har någon internetuppkoppling. Det här kan komma att vara mycket användbart t.ex. vid besök utomlands där datatrafik ofta stängs av på mobilen p.g.a. de höga kostnaderna. Transaktionen överförs alltså direkt från köpare till säljare, t.ex. via Bluetooth.

Skydd mot man-in-the-middle-attacker, alltså t.ex. att den Bitcoinadress du ombeds betala till byts ut på vägen mellan butikens dator och din. För den som vill läsa mer detaljer kring detta eller förstå de tekniska bitarna så rekommenderar jag FAQ on the payment protocol samt specifikationen i BIP 70.

viaBitcoin.se » Bitcoin Payment Protocol.