SEB SEB, Nordens största mäklare av utländska valutor, nekar sina kunder att investera i bitcoin. Enligt Johan Andersson, riskchef på SEB, har banken fått ett antal förfrågningar från kunder som vill öppna konton för att handla i valutan bitcoin. Men på grund av för stor osäkerhet säger SEB nej till alla förfrågningar.


– Med tanke på de regler som vi har satt för oss själva och de regler som myndigheterna har satt upp för att förhindra penningtvätt, har vi i dagsläget gjort valet att inte erbjuda transaktioner, konton eller valutaväxling i bitcoin, säger Johan Andersson till Bloomberg.

Inte heller Nordea deltar i transaktioner eller tjänster som rör bitcoin. Swedbank har inga generella restriktioner vad gäller företag som handlar i den digitala valutan och som vill öppna konton. De ser dock risker vad gäller bitcoin och utvärderar grundligt varje affärsförslag, enligt Anna Sundblad, presschef på Swedbank.

I nuläget finns det inget land i Skandinavien där bitcoin räknas som en valuta. Både den svenska regeringen och europeiska bankmyndigheten EBA har även gått ut och varnat för riskerna med bitcoin, som enligt dem används som ett verktyg för penningtvätt. Svenska skattemyndigheten väljer att i stället betrakta bitcoin som konst, skriver Bloomberg.

Enligt ett förhandsbesked från Skatterättsnämnden från oktober 2013 anses handel med bitcoin vara undantagen skatteplikt. Förhandsbeskedet har dock överklagats av Skatteverket.

Läs förhandsbeskedet i sin helhet här.
Av: Ola Söderlind
via Därför säger SEB nej till kunders bitcoin-investeringar – Affärsvärlden.