imagehandler.ashx Digital valuta är här för att stanna.
Det menar Jonathan Fors, Bitcoinforskare vid Linköpings universitet.– Om man vill nå ut över hela världen är digitala valutor en väldigt bra grej. Det är gränsöverskridande och inkluderande.

Du kan till exempel skicka pengar till Afrika på mindre än en minut utan att förlora några stora transaktionsavgifter, säger Jonathan Fors, som doktorerar i informationskodning på Institutionen för systemteknik vid Linköpings universitet.

Bitcoin är en digital valuta som har debatterats flitigt på senaste tiden. Kritiken rör bland annat risken för bedrägeri och penningtvätt, på grund av möjligheten till anonymitet och frånvaron av övervakning. Skeptiker ser fenomenet som en perifer nördvaluta och menar att den snart kommer att försvinna. Andra menar att digital valuta är en ofrånkomlig del av framtiden. Jonathan Fors är en av dem.– Det är snabbt, säkert och billigt.

Digitala valutor är här för att stanna. Bollen är redan i rullning och det är svårt att stoppa. Nu är det bara frågan hur vi ställer oss till det. Bitcoin har helt klart potential, men det kan lika gärna bli någon annan variant av digital valuta.

Även om han ser många fördelar med valutan poängterar han att man inte ska blunda för riskerna.– Man måste vara medveten om att valutakursen går upp och ner som en raket. Och så är det viktigt med säkerheten. Det finns datorvirus som letar efter plånböcker och om någon får tag i din privata nyckel är det kört. Därför måste man ha bra lösenord.

Han ser valutan som ett komplement till annan valuta och tror inte att kronan kommer att försvinna, även om Bitcoin skulle bli vanligare.– Det är precis som med e-post. Vanlig post finns ju kvar parallellt.I Stockholm och Göteborg går det att handla för Bitcoin på ett flertal restauranger och butiker. I Stockholm finns även en bankomat för valutan.

Än så länge finns inga ställen där du kan handla för Bitcoin i Linköping, men Jonathan Fors hoppas att det snart ska komma.– Det hade varit kul om man kunde köpa lunch för Bitcoin. Eller om det fanns en bankomat. Jag tror inte att det är osannolikt att det händer inom en snar framtid. Linköping är framstående inom forskning.

Jonathan Fors höll i förra veckan en öppen föreläsning om Bitcoin på Creactive i Mjärdevi Science Park. Den 11 februari kommer han att hålla en mer fördjupande föreläsning om ämnet. Föreläsningen kommer att hållas på universitetet och vara öppen för alla som är nyfikna.

Elina Bratt Lejring 013-280 330 [email protected]
via: Linköpingsforskare: “Bitcoin har helt klart potential” – Linköping – Corren.se – Östergötlands största nyhetssajt.