Som i många andra saker går Island sin egen väg. Nu skapar de sin egen cybervaluta som de kallar Auroracoin Island skapar egen bitcoin Trots varningar från centralbanken har nu Island en egen cybervaluta.

Hjärnan bakom auroracoin, pseudonymen “Baldur Friggjar Odinsson”, ser den som ett sätt för önationens invånare att slippa sitt “finansiella fängelse”.


Sent på tisdagskvällen, några timmar efter premiären, värderade en växlingssajt auroracoin till 11,41 dollar (73,07 kronor). En annan angav kursen 10,46 dollar (66,99 kronor).

Just stora kurssvängningar är något som Islands centralbank, Sedlabanki, varnat för. “Odinsson”, som inte vill framträda med sitt riktiga namn, utnämner i sin tur den isländska kronan till en “Fiatvaluta”.

Sedan 1960, under drygt ett halvt sekel, har den isländska kronan förlorat över 99,5 procent av sitt värde i USA-dollar – under en period då dollarn förlorat 98 procent av sitt värde jämfört med guld!, - heter det i presentationen som “Odinsson” undertecknat på auroracoins hemsida.

Där anges också att varje islänning kan kräva sin del av pengarna som skapats innan tisdagens lansering, genom vad som kallas “pre-mining” eller “före gruvbrytningen”. Efter denna första allmänna utdelning är enda sättet att komma över auroracoin genom transaktioner eller via “mining” (gruvbrytning), det vill säga en process där nya mynt präglas genom att personer utför uppdrag på internet.
TT
di.se – Island får egen bitcoin.