buy bitcoins button Låt oss först konstatera vad bitcoin är på kortast och enklast möjliga sätt:

Ett sätt för en individ att föra över ett värde till en annan individ på ett tryggt och säkert sätt, utan att de båda individerna är bekanta med varandra. Ett sätt som alla kan använda fritt, utan att en tredje part (till exempel en bank) behövs för att sköta om transaktionen.

Men de kriminella då? Jo, när det gäller denna fråga, som dyker upp på ett sätt som är pinsamt likt diskussioner om internet och e-post anno 1994, så är det ju så att kriminella personer gör kriminella saker och det gör de med de medel som står till buds, vare sig det är svenska kronor eller bitcoin. Så mycket mer finns inte att säga om den saken.

En gång till vill vi också påpeka (vi hoppas alltid att det ska vara den sista) att bitcoin INTE är ett anonymt betalningsmedel. Det är pseudonymt. Precis som en e-postadress kan vara ”[email protected]” men inte vara anonym för det eftersom det alltid går att leta rätt på individen med hjälp av ett IP-nummer.

Lika pinsamt som allt detta är den förbluffande oviljan att betrakta de stora fördelarna med bitcoin. För att nämna ett exempel kunde man ha tittat på hur bitcoin kan förändra livet för 100.000-tals människor genom att användas för remittance-tjänster.

Många familjer i Sverige sänder varenda månad betydande belopp utomlands, till släktingar eller vänner vars livssituation mycket väl kan hänga på det de fårtillsänt sig från Sverige. Att skicka pengar över halva jorden på det sättet är förknippat med avgifter på ibland upp till 15% beroende på vart pengarna ska och hur fort det ska gå.

Om man använder bitcoin till detta ändamål går det att skicka medel vart som helst, på några sekunder, till en ytterst liten, nästan försumbar, kostnad. Nu är inte detta något som intresserar journalister, tydligen. Sök gärna upp oss på BTCX så kan vi berätta mer.

Det är visserligen fult att raljera men vi avslutar ändå med en repris av ett mycket populärt blogginlägg från förra året.

KRIMINELLA KÖPER DROGER MED SVENSKA KONTANTER   Slussen logo