Så har då bitcoinkursen gjort ännu en utflykt uppåt. För 30 dagar sedan hade vi strax under 240 dollar per bitcoin. I skrivande stund nosar vi på 480 dollar. Lite till så är vi tillbaka ganska exakt där vi var för ett år sedan och resan dit har tagit formen av ett krokigt ”W” eller kanske ett ”M”.


Alla funderar på vad uppgången beror på. En bekant som är finansanalytiker sa en gång till mig att det där är hur lätt som helst: ”Det är bara för att det finns fler som vill köpa än som vill sälja”.
Jag lät bli att fråga vad jag skulle med hans analyser till, ifall det nu var så enkelt.

Så!

Kan det vara kineserna? Det pratas mycket om att Kina och dess invånare skulle ha stor betydelse för bitcoinkursen och visst är de många och så, men i min mage känns det inte som att det räcker. Det pågår ju så mycket annat här i världen än att kineser försöker hitta vägar förbi krångliga valutabestämmelser (som jag är ytterst ytligt insatt i). Och ifall de där bestämmelserna inte gäller längre, eller slutar gälla, så torde väl kineserna snarast överge bitcoin och vända sig till erkänt beprövade favoriter som fastigheter eller hasardspel.

Medierna då? Jo, vi gjorde ett utskick nyligen där vi konstaterade (och hoppades på) en vändning hos journalistkåren. De verkar numera bry sig mer om oss hederliga bitcoinföretag som blir ganska, ska vi säga styvmoderligt, behandlade av framför allt våra storbanker och de som ser stora möjligheter med bitcoin och blocktech har fått komma till tals mer.

Men nu pratar jag ju bara om Sverige… Och jag har inte tid att läsa tillräckligt mycket utländsk press etcetera för att skapa mig en tvärsäker bild. På en höft känns det som om surret har ökat, det vill jag påstå.
Men räcker det med uppmärksamhet för att åstadkomma det vi ser nu? Svårt att säga, men kanske.

Medveten kursmanipulation? Jag har bekanta som tvärsäkert menar att vår bitcoinvärld ännu är en så pass liten pöl att ifall några stycken storägare verkligen har lust så kan de driva upp kursen på det här viset. Det är klart att bitcoinvärlden/-industrin är mindre än vad man ibland föreställer sig, men nog har den växt till sig. Och varför jag inte riktigt köper det det beror på att jag tror sådant här skulle ske mycket oftare om så var fallet. Men manipulatörerna kanske har bra tålamod.

Elpriset? Guldpriset? Stora förväntningar på blockchainteknologin? Något med den kommande belöningshalveringen?

Knepigt.

Den riktiga fantasyvarianten kommer nu: Tänk på fibonaccisekvensen och det gyllene snittet och allt det där fraktala. Ormbunkar, överamens relation till underarmen, snäckskal… Ni vet.
Om det skulle vara så att vi får se en ny jättespik nu mycket snart så törs jag hoppas lite, liiiite på att det ska vara början på en ny, tredje, ”rörelse” som till formen ska komma att likna den som första gången inleddes i mars 2013 och andra gången i oktober 2013. Det skulle höja upp (eller sänka ned?) bitcoin till att vara något av ett organiskt väsen som ett träd, eller ett grundämne som guld.

Fantasi, som sagt, men visst vore det härligt om det var så.

Digitalt guld… image