Bitcoin gick som en raket under sommaren De senaste månaderna har det hänt något med kursen för Bitcoin jämfört med andra valutor. För ett år sen kostade en bitcoin 5 000 svenska kronor, och nyligen gick priset över 35 000 kronor för första gången.

Historiskt har det funnits ett par stora uppgångar, men om man tittar på kursutvecklingen i ett större perspektiv

så syns de knappt längre. Det senaste året har bitcoin ökat 700 procent i värde, men året innan november 2013 var ökningen nästan 9 000 procent. Den stora skillnaden är kanske att Bitcoin för fyra år sen var mycket mindre etablerat än det är nu.

Vad säger du, Joakim Herlin-Ljunglöf, marknadschef på växlingssajten BT.CX? Kan man lära sig något av historien när det kommer en sådan här uppgång?

Ja, kanske, kanske inte. Det som man kan se med sina egna ögon är att vi i detta nu är inne i en väldigt kraftig kursuppgång. Uppgången har varit stadig över de senaste tolv månaderna, men särskilt sedan i våras har det varit en väldig fart, priset för en bitcoin har stigit från omkring 10.000 kronor till 35.000 nu i mitten av augusti.

Vad man kan se historiskt är att det är fjärde gången bitcoinpriset rusar på det här sättet. Första gången var på våren 2011 då kursen gick från 5 kronor till 180 och därefter sjönk nedåt igen

Nästa gång det hände var också på våren, fast 2013. Då rusade kursen från 200-300 till nästan 1500 kronor.

Senaste tillfället var kring jul 2013, då gick priset från 1300 upp till 8000 kronor innan allt lugnade ned sig.

– Och nu har vi en ny rusning och ett pris på 35.000. Det är förstås helt omöjligt att säga något om framtiden baserat på de här händelserna men det är mycket spännande att vara med om allt det här.

Vad skulle den här ökningen kunna bero på?

Möjligen kan det ha med att göra att en stor debatt om hur bitcoinsystemet ska utvecklas och utvidgas börjar nå en konstruktiv lösning, men eftersom bitcoin finns och verkar på en helt fri global marknad är det svårt att säga säkert. Det enda som faktiskt är säkert är att efterfrågan på bitcoin bara ökar.

Är det här ett tecken på att fler av marknadens aktörer litar på Bitcoin-systemet?

Det skulle jag absolut påstå, ja.

Behöver man tillit även för en valuta som Bitcoin, som är oberoende av banksystemet?

Tillit är ju alltid otroligt värdefullt och helt nödvändigt för att alla möjliga olika system ska fungera. Styrkan med bitcoin är just det att det finns total transparens i fråga om händelser och regler. Vidare kan man vara säker på att ingen enskild individ eller regering eller liknande ska hoppa fram som gubben i lådan och ändra på reglerna. De grundläggande reglerna är så att säga huggna i digital sten. De går inte att ändra på.

Finns det någon risk att stora aktörer som har haft bitcoin länge börjar sälja för att ta hem sina vinster?

Det kan hända, men många som ägt bitcoin länge har nog också lärt sig att varje gång det verkar som om priset har nått sin absoluta topp så finns det mer att hämta. Personligen håller jag hårt i mina bitcoin.

Sammantaget kan man säga att osäkerheten i den framtida utvecklingen fortfarande är stor, men den höga värderingen tyder i alla fall på att bitcoin blivit mer etablerat.

Bitcoin gick som en raket under sommaren