Har du egna bitcoin och undrar vad du borde göra för att, dels säkra dina egna bitcoin, men också säkerställa att du får tillgång till nyskapade coins?
Då bör du läsa detta. Nu kör vi.

Det verkar alldeles klart att bitcoin skall splitta två gånger till i år (första gången var den 1/8 då Bitcoin Cash skapades).

Snart skapas två nya coins som kallas Bitcoin Gold och Bitcoin Segwit2x. Det som händer kallas också att ”forka” från det engelska uttrycket ”fork in the road” när en väg delar sig i två.
Vi har skrivit en kort artikel för dig som känner dig osäker kring vad detta innebär för dig och dina tillgångar.

Vad är det som händer? Bitcoin Gold och Segwit2x!? BTC blir BCG och B2X… och BTC? Samtidigt?

Vad är Bitcoin Gold?
Bitcoin Gold är en klon av bitcoin som vill göra det enklare för vem som helst att minea bitcoin med sin egen privata dator, hemma eller på kontoret. Skaparna vill att det ska bli lite som bitcoin var i början, ca 2009-2011, innan det blev mer lönsamt att utveckla specialdesignad hårdvara (känt som ASIC) för att jobba med mining. Upphovsmännen tänker behålla samma slutgiltiga mängd coins som bitcoin (21 miljoner), så det finns en begränsad mängd. Men de tänker också ta, eller tjinga om man så vill, omkring 1 procent själva för vidare utveckling, detta genom att ta 1 procent av framtida mining reward redan nu.  

När forkar Bitcoin Gold?
Bitcoin Gold forkar den 25 Oktober 2017. Men du kommer inte att få tillgång till nya coins genast. Det som händer är att man tar en ögonblicksbild av blockkedjan vid den tidpunkten. Sedan, när man lanserar, så tilldelas rätt mängd Bitcoin Gold till alla som höll bitcoin vid tiden för ögonblicksbilden.  

Hur många Bitcoin Gold får jag?
1 bitcoin = 1 Bitcoin Gold. För varje bitcoin, eller del av bitcoin, som du håller och har dina privata nycklar till (mer om det längre ned) så kommer du garanterat att få motsvarande summa i Bitcoin Gold.  

Vad är Segwit2x?
Segwit2x är ett försök av ett stort antal företag och miners att på egen hand börja utveckla bitcoin i en riktning som de anser är lämplig och bra för alla. Genom att sitta på en stor majoritet av bitcoinnätverkets datorkraft (hashpower) vill de driva igenom en ökning av bitcoins blockstorlek från 1 mb till 2 mb. Man kan säga att ifall bitcoinregistret, blockkedjan, var en helt vanlig bok så skulle Segwit2x göra sidorna i boken dubbelt så stora, för att det ska få plats fler transaktionsposter på varje blad och därmed fördubla kapaciteten i systemet.  

När forkar Segwit2x?
Segwit2x forkar inte vid ett specifikt datum utan vid ett specifikt block (vid block nummer 494.784 i bitcoins blockkedja för att vara exakt). Detta gör att vi inte kan säga exakt när forken kommer att ske. I dagens takt ser det ut som att block nummer 494.784 kommer omkring den 18:e november 2017.  

Hur många Segwit2x får jag?
1 bitcoin = 1 Segwit2x. För varje bitcoin, eller del av bitcoin, som du håller och har dina privata nycklar till (mer om det längre ned) så kommer du garanterat att få motsvarande summa i Segwit2x.

Hur får jag tillgång till mina nya coins? Du som ägare av bitcoin behöver faktiskt inte göra någonting alls FÖRUTSATT ATT DU HÅLLER DINA EGNA PRIVATA NYCKLAR. Detta eftersom ifall du gör det (håller dina egna privata nycklar) så kan du sedan använda just dessa privata nycklar för att få tillgång till dina nya coins på de två nya blockkedjorna som har skapats i och med ”forkarna”. Samma nycklar gäller alltså på alla tre kedjor. Detta görs möjligt genom att, när man kopierar bitcoins ursprungliga blockkedja, så kopieras både all transaktionshistorik OCH alla nycklar, och då även dina.
Det här låter väldigt komplicerat, och det är det också, men var lugn för att det kommer att dyka upp bekväma och säkra lösningar för att hantera alltihop. Troligen rakt i din egen bitcoinwallet, efter en uppdatering.  

Vad betyder det egentligen att ”hålla sina egna nycklar”?
De privata nycklarna till ett bitcoininnehav är egentligen som ett riktigt, riktigt långt lösenord. Men det är inte som lösenordet till din mail eller ditt Netflixkonto. Det här lösenordet måste man vara MYCKET mer försiktig med. Det finns inget sätt att få tillbaka det om man slarvar bort det.
Privata nycklar kan manifesteras på lite olika sätt, men det vanligaste är att du blev ombedd att skriva av en lång rad ord när du startade din wallet för första gången. De orden är din privata nyckel. Sedan kan det hända att du har flera stycken olika plånböcker, i så fall så har de helt andra, egna, nycklar.  

Vad bör jag låta bli att göra?
Du bör till exempel inte ha dina bitcoin lagrade hos någon annan.  

”Någon annan” kan vara en kompis, eller en molnlösning, eller en börs där du handlar med bitcoin. Poängen med att hålla sina egna bitcoin själv vid tiden för en fork är att de som skapar de nya coinsen delar ut nya coins som matchar allas innehav vid den tidpunkten då forken genomförs. Men, mycket viktigt, de vet inte vem du är. Eller vad du gör. Var du bor, eller hur du hanterar dina tillgångar. De fördelar bara nya tillgångar jämnt på alla bitcoinadresser som finns eller alla bitcoinwalletar skulle man också kunna säga.
Så, ifall du låter någon annan hålla dina bitcoin, så är inte denne någon på minsta vis SKYLDIG att tillhandahålla dig de nya coins som visserligen rimligen tillhör dig. Du kommer troligen inte att kunna tvinga en aktör, som hållit dina bitcoin åt dig, att lämna ut dina BCG och B2X till dig, utan du kommer att vara utlämnad till den aktörens egna beslut i frågan.
BTCX råd till alla är att se till att hålla era tillgångar i era egna händer.  

Just vid de ovan nämnda tillfällena den 25 oktober och kring den 18 november kan det vara bra att sitta still i båten en stund och inte göra några större överföringar av tillgångar, om det kan undvikas.  

Hur gör jag för att sälja mina nya coins?
Detta är lite klurigare, och det kan dröja lite, då det helt beror på vilken plånbok du använder och hur snabba de är på att utveckla en enkel lösning för dig som kund för att skilja ut och hantera dina nya tillgångar. Generellt kan man dock säga att vill du sälja dina coins så kommer detta att gå, så länge du håller dina privata nycklar, men att du bör vänta tills tydliga guider och lösningar finns ute.  

Hör av er.
Alla är naturligtvis mycket välkomna att höra av sig till BTCX support ifall ni undrar något. Det här som händer är väldigt nytt för nästan alla människor, så vi kanske inte har alla svar på direkten, men vi kommer i sämsta fall att kunna visa vägen till mer information.  

Grattis till ert bitcoininnehav allihop, och glöm inte att ju mer bitcoin (BTC) ni har vid fork-tillfällena, desto mer av de nya coinsen (BCG och B2X) får ni.  

Så det är oftast en bra idé att köpa bitcoin 😉