April har bjudit på sina uppgångar och nedgångar. Från ca 54.000 USD per bitcoin upp till 64.000 USD för att sedan falla hela vägen ner till 47.000 USD. Vid skrivande stund är vi tillbaka till 54.000 USD per bitcoin som om absolut ingenting har hänt. Detta fall och efterföljande återhämtning kunde följas genom ögonen av många nya som panikartat postade på Twitter att “the great bear market” är här medans de mer erfarna knappt ryckte på ögonbrynen. I förra bull marknaden bjöd bitcoin på prisfall om 20 - 40% flera gånger om innan det nådde toppen. I stunden är det lätt att sälja, men man bör komma ihåg att alla som köpte bitcoin under förra bull marknaden, oavsett om det var i en dipp eller på dessa absolut högsta topp, är idag “in profit” som det heter. Bitcoin är ett långsiktigt spel men dess volatilitet gör detta ofta svårt att glömma.


Kryptomarknaden

Som bild idag bjuder vi på bitcoinkursen mätt i US dollar ur en logaritmisk skala över en längre tidshorisont. Anledningen är just den senaste volatiliteten då denna bild brukar kunna hjälpa den som velar att zooma ut och se helheten. Vart vi rör oss idag kan lätt överskugga vart vi rör oss i längden. When in doubt, zoom out.

The crypto market


Bitcoin och den traditionella industrin

Bitcoin tampas fortfarande med tillgångsslaget silver som envist håller sig kvar på plats nummer 7. För den här månaden verkar det som att vara fortsatt segrare över Facebook, Tencent och Tesla får räcka.

Bitcoin and the traditional industry


Bitcoin och andra kryptovalutor

Man kan under senaste månaden tydligt se att intresset för “DeFi” har ökat. Bitcoin har haft ökat intresse från institutionella investerare, men med den senaste vågen av konst på blockkedjan (NFTs som vi skrev om i förra utgåvan) så har projekt som Ethereum ökat sin andel av marknaden i förhållande till bitcoin. Bitcoin dominance är därför nere på runt 50%.

Bitcoin and other cryptocurrencies


Utbildningsmaterial

Denna vecka bjuder vi på ett nytt och relativt svårbegripligt element av DeFi som kallas Constant Function Market Makers eller CFMMs. Syftet med dem är att skapa en enkel miljö för individer att handla med smarta kontrakt, och för att uppnå detta utan behovet av att ha traditionella “market makers” (alltså personer eller företag som ställer ut köp och säljordrar hela tiden) så uppfanns just CFMMs. What Are Constant Function Market Makers?

Education


Månadens största nyheter

Crypto Climate Accord: Bitcoin greenwashing or game-changer?
Elon Musk Confirms He Owns Bitcoin, Has Not Sold Any
US Bank Selects Cryptocurrency Custodian, Wins Admin Role for NYDIG’s Bitcoin ETF


Övrig intressant data

Hashrate är vad som säkrar bitcoins nätverk. Det är den säkerhet som kan få varje block att komma och gå likt det hjärtslag man har vant sig vid i denna bransch. Det är därför extremt viktigt att just de som tillhandahåller denna säkerhet inte kan vända sig mot nätverket, utan att denna hashrate hålls distribuerad mellan flera olika parter.

Hashrate-fördelning över tid

Här ser vi den visuellt mest tilltalande bilden i djupdykningen hittills, men också en av de viktigaste. Denna graf, viktigare än priset i bolagets mening, är just hur distribuerad de som säkrar bitcoins nätverk är.

Man ser tydligt att det finns grupperingar, vad som kallas pooler, och att en större del i gult, nämligen unknown, börjar växa sig stark. Denna unknown tros vara just mindre miners som antingen individuellt eller i mindre pooler börjar ta en större plats i bitcoins nätverk. En fröjd för ögat för den som tänker på denna teknologi i sekler snarare än i intradag.