Den här månaden har varit en av de mest volatila mätt i dollar någonsin. Vi har sett liknande procentuella rörelser tidigare, men nu handlar det plötsligt om 10.000 USD rörelser på kursen. Att säga att några blivit skrämda av dessa rörelser är en underdrift.

Det primära katalysatorn för månadens prisrörelser var Elon Musk. Elon tweetade att Tesla plötsligt skulle sluta acceptera bitcoin som betalmedel eftersom de ej ansåg bitcoin vara nog miljövänligt. Detta satte igång en stort priskrasch där hela kryptomarknaden droppade upp till 80% innan de hittade en ny platå.

Vidare negativa nyheter kom senare från Kinas Kommunistiska Parti som annonserade att de skulle ser över och vidare reglera bitcoinminingindustrin för att säkerställa att de miners som minear i Kina följer Kinas lagar och regler. Detta tolkades, initialt, som negativa nyheter av marknaden men vändes efter mer efterforskning till någonting positivt. Detta eftersom bitcoins miningindustri är relativt centraliserad i Kina och att reglering av den skulle få miners att flytta sin utrustning till andra länder.

Bitcoin fortsätter stiga och falla beroende på vilken tidshorisont man har. Bitcoin är upp 1000% sedan lägsta punkten förra året, men ner 30% från toppen i år. Är du upp 1000% eller ner 30% i ditt huvud? Det är frågan.


Kryptomarknaden

Det senaste prisrörelserna verkar ha skrämt nya investerare. Därav, låt oss visa bitcoinkursen sedan starten på året. Vi är fortfarande bra över prisnivåerna som vi började på i år. “Hodl”, “Buidl”, men få aldrig panik.

Kryptomarknaden


Bitcoin och den traditionella industrin

Jämfört med traditionella tillgångar så är såklart bitcoin volatilt. Därför får man förvänta sig att det stiger och fallet på denna typ av lista. Men, med tanke på Elon Musks senaste utspel så är det bara kul att konstatera att vi fortfarande har Tesla under oss.

Bitcoin och den traditionella industrin


Bitcoin och andra kryptovalutor

Bitcoins dominans fortsätter att dala till förmån för altcoins. För många ser detta ut som att man då direkt borde diversifiera sig. Detta kan vara en framgångsrik strategi, men att bara välja top 10 coins i sin portfölj och hoppas på det bästa har visat sig gravt underprestera mot bitcoin i längden. Så välj varsamt.

Bitcoin och andra kryptovalutor


Utbildningsmaterial

Vi fortsätter vår utbildningssektion med ytterligare en innovation från DeFi, nämligen den automatiserade market makern (AMM). En av de absolut vanligaste sätten att handla i DeFi är från just en AMM, så låt oss gå lite närmare in på hur de fungerar här. What Are Automated Market Makers?

Utbildningsmaterial


Månadens största nyheter

As much as $365 billion wiped off cryptocurrency market after Tesla stops car purchases with bitcoin
Billionaire Ray Dalio says he owns bitcoin, and its ‘greatest risk is its success’


Övrig intressant data

Blockkedjan är ett intressant djur där man verkligen kan se ebbar och floder från det nya finansiella systemet. Man kan verkligen se hur användare beter sig och har full insyn i mycket som man ej har i traditionella finansiella system. Ett exempel på ett sådant beteende är vad som är känt som “Net Realized Profit/Loss”, alltså hur mycket som ett coin har förlorat eller tjänat i värde när det flyttas.

Net Realized Profit/Loss

Vad denna graf visar är hur bitcoins i systemet rör sig, samt när de är “in profit” eller “in loss”, alltså i vinst eller förlust. Till exempel, om en bitcoin senast rörde sig när bitcoin stod i 10.000 USD och nu rörde sig när bitcoin stod i 40.000 USD så säger man att transaktionen är “in profit”. Vice versa om en bitcoin rörde sig senast när bitcoin stod i 60.000 USD och nu rör sig när bitcoin står i 40.000 USD så säger man att bitcoin är “in loss”.

Som man kan se på grafen så är denna “dump” den största “in loss” försäljningen i bitcoins historia mätt i dollar. Man kan tolka det som att väldigt många människor blev väldigt rädda samtidigt och sålde med förlust. “Weak hands”, eller svaga händer som de är benämnda inom industrin är motsatsen till en hodler. Denna graf ser obehaglig ut, men vad som i realiteten sker är att det rör sig bitcoin från svaga händer till starka. Detta eftersom för varje försäljning så finns en köpare och för varje köpare så har vi en person som nu har bitcoin till ett lägre inköpsvärde än säljaren.

Happy hodling.