Krypto har börjat röra sig norrut igen under augusti månad med bitcoin snuddandes vid 50k USD för första gången sedan maj. Narrativet bakom denna gångs hype är för många non-fungible tokens (förkortat NFT). En NFT är en digital rättighet till exempelvis en bild och kan jämföras med moderna hockeykort.

Varje artist och dennes medföljande mormor har antingen lanserat en NFT eller “apat in i” att köpa en CryptoPunk för 250k USD per jpeg. Att “apa in i” som det är känt som i industrin är att köpa in sig i en tillgång utan att ha någon förståelse för den för rädslan att missa chansen till uppgång. Det är inte första gången vi ser detta, så var försiktig där ute. Slakten av de oinformerade har återigen startat.


Kryptomarknaden

Vi jobbar oss stadigt uppåt för året. Vi började på 29k USD per bitcoin och är idag något under 50k USD. Skaplig takt även med bitcoins mått mätt.

The crypto market


Bitcoin och den traditionella industrin

Inte mycket händer i den traditionella finansiella marknaden vs bitcoin grafen, men man kan glatt i alla fall konstatera att vi slår både vår nyvunna ärkefiende Elon Musks Tesla så väl som Berkshire Hathaway.

Bitcoin and the traditional industry


Bitcoin och andra kryptovalutor

Bitcoin jobbar sig sakta nedåt i dominansen. Den kan inte stå upp mot NFTs FOMO, decentraliserade finansens löften om 100% ränta per år och att du själv ska kunna printa pengar lika billigt som om du vore Federal Reserves Jerome Powell själv.

Bitcoin and other cryptocurrencies


Utbildningsmaterial

Denna månad är det passande att lära sig mer om konceptet NFT. Därför låter vi ingen mindre än Andreas Antonopoulos själv förklara konceptet och redogöra för om du borde sätta dig in i det vidare. Crypto Explained: What Are NFT or Non Fungible Tokens? Why Should I Care? [2021]


Månadens största nyheter

Will PayPal's adoption of bitcoin make cryptocurrency more mainstream?
Could Developing Nations Follow El Salvador’s Move To Bitcoin?
Explainer: Binance: The crypto giant facing pressure from regulators


Övrig intressant data

Det är svårt att se NFT-intresset som något annat än en fenomen. Det är lite av ett skämt för de flesta, men det håller på att bli något väldigt verkligt på ett sätt som nästan var omöjligt att förutsäga för ens den mest insatte. Det har också blivit ett sätt för ickekryptoanvändare och människor utan något som helst intresse för krypto att bli frekventa kryptoanvändare. Allt utan att någonsin behöva veta något om krypto, decentralisering eller konsensusprotokoll.

OpenSea Daily volume

OpenSea är den största NFT-marknadsplatsen i världen. Det rankas på top 1000 webbplatser globalt vilket, i sig självt, visar hur galet snabbt intresset för NFT har vuxit. Om man tittar på deras dagliga volym kan vem som helst snabbt se att den senaste tidens vurm i full fart.

OpenSea monthly NFTs sold

Mängden sålda NFT är också ett bra sätt att mäta intresset för den nykläckta industrin. Inte heller här behövs någon masterexamen i statistik för att dra slutsatsen att det har varit en ganska bra månad.

Opensea monthly active traders

Användare följer naturligtvis med vid ett sådant köpmönster och vi ser den explosiva tillväxten där också. Men den mest intressanta aspekten i allt detta är inte bullmarknaden som för närvarande rasar bland NFTerna. Nej, det mest intressanta elementet är vad som kan byggas kring det. Ett företag som OpenSea, som inte fanns för ungefär 20 minuter sedan, värderades till 1,5 miljarder USD i juni. Tänk bara på värderingen idag. Detta är en oförutsedd del av utvecklingen likt grenar från bitcoinstammen som varken Satoshi eller någon annan verkligen kunde förutspå. Men i efterhand var det logiskt. Det var oundvikligt.

Opensea monthly fees

Jag lämnar dig med försäljningsavgifterna OpenSea tagit ut för NFTer. De talar för sig själv.