Den absolut största nyheten för månaden är hur en nation har accepterat bitcoin som betalmedel och valuta i landet. Bitcoin är nu betalmedel i El Salvador, vilket betyder att du kan betala, få lön i och till och med betala skatt med bitcoin. Makalöst. Som förväntat ur ett trading-perspektiv så var det ett typiskt “köp nyheten sälj faktumet” event och vi såg bitcoins kurs krascha vid lansering.

Det absolut roligaste denna månad skedde när Bitfinex lyckades skicka 100k USDT över ethereums nätverk och råka betala 23 miljoner USD i avgift. Även jättarna kan klanta sig verkar det som.


Kryptomarknaden

Denna månad har varit skakig mätt ur traditionell finans’ perspektiv men stabil i kryptos. Toppar på 52k USD per BTC och med den nuvarande botten på 42k. Om du inte har starka händer så har du skakiga knän just nu.

Kryptomarknaden


Bitcoin och den traditionella industrin

Kampen fortsätter. Vi är fortfarande över Berkshire men nedanför Tesla. En dag kommer de alla vara sandkorn jämfört med vad som är bitcoins nådda potential, men idag får vi vara nöjda med att vi växer med omkring 150% per år i snitt. Med sådan tillväxt är det endast en fråga om tid, om dock inte idag.

Bitcoin och den traditionella industrin


Bitcoin och andra kryptovalutor

Bitcoins dominans fortsätter falla. Lyssnar du på den typiske ethereanen så beror detta på att “allt byggs på Ethereum”. Lyssnar du istället på ett Solana fan så är det för att “Solana håller på att göra Ethereum obsolet”. Och om man frågar den typiska toxiska bitcoinmaximalisten så är det för att dominansindexet är ett icke relevant sätt att mäta. Detta då jag kan skapa 100 nya coins, sälja ett av dem till mig själv för 1 miljard och då plötsligt ha “skapat” 100 miljarder i värde. Dominansen minskar utan att något substantiellt värde har skapats och därför är sättet att mäta utan substans.

Bitcoin och andra kryptovalutor


Utbildningsmaterial

Dagens utbildningsmaterial kommer från ingen mindre än Satoshi Nakamoto. För de som ännu ej läst bitcoins whitepaper så kan det kanske ses aningen skräckinjagande. Först och främst ser det relativt sterilt ut med matematiska formler i. Men, när du börjar läsa så märker du att det faktiskt är relativt lätt att ta in. Kort och koncist. Det ger verkligen bra insikt i hur industrin formades, varför den spelar roll och hur den kanske kommer att formas i framtiden. Det är grunden för varför vi alla är i denna branch, till denna branch över huvud taget faktiskt. Läs det! Bitcoin whitepaper


Månadens största nyheter

El Salvador buys bitcoin as the digital currency becomes legal tender
China’s Supposed ‘Bitcoin Ban’ Fails To Crash Market As Twitter Adds Crypto Payments In Historic First


Övrig intressant data

Decentraliserade börser har blivit en bevisad affärsmodell inom decentraliserad finans. I det är Uniswap, vilket var ett av de första med rätt modell för användaren, fortfarande kung.

Market share DEX by volume

Sedan en viss tid tillbaka har en ny affärsmodell blivit populär vilket är att tillhandahålla ett lager ovanpå som aggregerar flera decentraliserade börser i en. Till exempel via den populära plånboken Metamask eller aggregatorn 1inch exchange.

Aggregator share of DEX volume

Vi ser att dessa aggregatorer under det senaste har börjat ta mer och mer marknadsandelar, vilket naturligt då skapar frågan, hur kommer detta utvecklas? Kommer framtiden vara att aggregatorer representerar en majoritet av alla användare eller kommer användare vända sig direkt till decentraliserade börsers egna plattformar? Endast tiden kan avgöra.