BTCX Krypto-nyheter november 2022

FTX

Det verkar inte finnas något slut på historien med FTX där ”många bäckar små” till sist blev en riktigt trasslig och rörig historia och frågan är väl om berättelsen om FTX tar slut här eller om det dyker upp fler överraskningar med tiden utöver de vi redan vet om. Ägaren Sam Bankman-Fried (SBF) har de senaste veckorna varit hårt ansatt över de klumpiga förfaranden som börsen FTX utfört med sina kunders tillgångar samt SBFs kopplingar till Alameda research, ett dotterbolag till FTX vars tillgångar till stor del bestod av FTX egna token FTT och som tappade nästan allt värde i och med FTX fall och de verkade även ha fördelar i trading på börsen FTX vilket innebar ett större risktagande.

Alla problem fick till sist den stora börsen att ansöka om konkurs och just dagen efter utsattes FTX för ett intrång vilket resulterade i att någonstans mellan 477 och 555 miljoner dollar slussades ut från den redan hårt ansatta plattformens likvida medel. Majoriteten av den summan (280M USD) ligger för närvarande i Ether och enligt rapporter från den anonyme kryptoanalytikern ZachXBT så har hackaren börjat ”tvätta” 360 BTC via en renBTC brygga ”Chipmixer”.

Vill man följa historien och transaktionerna på nätet så kan man följa ZachXBT på twitter där han visar händelseförloppet. Jag tror inte vi har hört sista ordet i historien om FTX än men skall man hitta något positivt i detta så kan det vara det som blir nästa punkt nämligen Proof-Of-Reserves.

PoR eller Proof of reserves

Begreppet hamnade på allas läppar i och med FTX pågående härva som ledde till att Binance ägare CZ gick ut och rekommenderade att alla börser skulle vara transparenta med sina kunders förvarade tillgångar. Ingen kan neka till att säkerhet och trovärdighet inom krypto fick sig en rejäl smäll då användare kraftigt börjat tröttna på dessa återkommande hack eller misskötta plattformar där kunderna blir av med sina tillgångar gång på gång.

Proof of reserves är något som skulle få upp trovärdigheten an aning för de stora etablerade börsplattformarna menar CZ och berättade att börsen Binance inte blandar sina kunders tillgångar med sin egen likviditet även om de två delarna använder samma infrastruktur för plånböcker. Binance kommer enligt egen utsago även att använda sig utav Merkletree PoR för att säkerställa dataintegriteten i sina tillgångar men att man även kommer använda sig av en tredje part för att verifiera att deras tillgångar är vad de utger de för att vara. I nuvarande stund skall deras Proof of reserves gällande Bitcoin vara live på plattformens hemsida så att vem som helst kan se status.

Som svar på detta gick Coinbase ut med att de förvarar 2 000 000 bitcoins! Nästan 10 % av det totala antalet som någonsin kommer tillverkas och till det totala värdet på närmare 40 Miljarder USD. 635 000 av dessa Bitcoins förvaltar de dock åt Grayscale Bitcoin Trust, ett företag som hjälper sina kunder att investera i Bitcoin och andra digitala tillgångar.

Krakens CEO Jesse Powell var dock kritisk i sitt uttalande gällande Proof of reserves och menade på att även ett ansvar för skulder måste tydliggöras där även konton med minusbalans även skall redovisas öppet samt att alla användarkonton skall verifieras via audits. Vi kan nog vara säkra på att detta bara är början på en ny transparens i branschen med hårdare regleringar kommandes framöver. Den stora frågan är hur mycket av sina kunder den etablerade marknaden av centraliserade börser kommer att tappa till Defi-djungeln av decentraliserade börser såsom UniSwap, ApeSwap, SushiSwap, PancakeSwap med fler.

Defi

Defi hade sin glada vilda västernperiod 2019-2020/2021 beroende på om du höll dig till plattformar/protokoll på Ethereum eller BnB Smartchain. Hundratals plattformar ploppade upp som svampar ur marken där den ena farmen eller poolen hade än mer fantastisk APR % än den andre och folk flockades till dessa pengamaskiner. Dock så kom kryptovintern och många protokoll dog ut eller blev hackade och de få som överlevde gjorde det med betydligt mindre resurser och användare än förut. Poängen missades nog i den här guldrushen vilket var att en decentraliserad marknadsplats och finansiell plattform faktiskt fungerade riktigt bra.

Efter kalabaliken med FTX började man se en ökning av användare mot Dex och Defi istället för de traditionella Cex plattformarna. Kan det vara så att vi först nu är mogna att förstå fördelarna med en säker och fungerande decentraliserad lösning då vi inser att ingen centraliserad plattform är säker egentligen i slutändan för att vi människor alltid kan anses vara en risk p.g.a. slarv, korruption, okunnighet m.m.

Framtiden är både oviss och osäker men en sak kan man ändå vara säker på och det är att innovation och kreativitet inte saknas i kryptobranschen och så länge det finns människor som bygger så kommer utvecklingen att fortsätta. Det är endast i dåliga tider de största innovationerna föds och ser dagens ljus så jag har en positiv syn på framtiden och ser fram emot att se tillbaka på de fantastiska produkter som skapades under dippen 2020-2023.

NFT och Metaverse

Det kommer med lite trevliga nyheter även om många har förlorat stora pengar på sina NFT köp i dippen. Bored Apes BAYC är väl de som uppmärksammats mest då golvet (Floor price, lägsta pris) gått från 144.9 ETH till ungefär 48 ETH och kändisar som Justin Bieber har förlorat stora pengar på sina inköp.

Allt är dock inte grått på himlen och efterfrågan är fortfarande stor på NFT med sällsynta egenskaper. Adidas släppte sin Adidas virtual gear samling nu som bygger på samarbetet med BAYC och Mutant Ape Yard Club och innebär att du kan utrusta din NFT med Adidas tillbehör.

Sony har tagit ett patent för att spåra ”in-game assets” med hjälp av blockkedjeteknik och man har uttalat att man vill införa tekniken i sina spel vilket nog bara är en tidsfråga med tanke på hur fort tekniken för web3, NFT och metaverse växer nu vilket i sin tur lockar mycket intresse och publik. Det har t.o.m. resulterat i att Prins Harry och Meghan Markle är långt fram i processen för att skapa ett eget Metaverse via plattformen pax.world. Namnet Meg-averse har blivit på allas läppar efter nyheten då Meghan anses vara den drivande bakom det digitala projektet för det före detta kungliga paret. Vi kan dock vara överens om att intresset växer explosionsartat oavsett om marknaden går som en tjur eller sover som en björn.