Februari - Kryptonytt

Bitcoin tar sig över 25 000 USD

År 2023 har påbörjats i en bra mer positiv anda än vad år 2022 kunde erbjuda. Torsdagen 16:e Februari tog sig Bitcoin upp till 25 104 USD nivån för första gången sedan augusti förra året. Årets första månader har visat på en sakta men stadig uppgång av de flesta kryptovalutorna inklusive Bitcoin vilket borde anses vara en positiv signal då den växt med nästan 50 % sedan årets början och vi kan ana ett momentum i en alltmer positiv marknad där Bitcoin idag håller en marknadsandel på 42.2 % och Ethereum ligger på 18.7 % av det totala marknadsvärdet. Smartchains token BnB tar 3:e platsen för coins/tokens medan USD Tether dominerar bland stablecoins även om USDC sakta men säkert växer sig allt starkare.

Den positiva trenden kan dels bero på den vänliga inställningen som Hong Kong har presenterat inför 2023 där den vanliga handeln skall få ta del av ETH och BTC marknaden för att kunna erbjuda handel till sina kunder. Till motsats från USA där SEC går till hård attack just nu så satsar Hong Kong på att bli världens kryptohubb och SCF deras motsvarighet till SEC har nyligen efterfrågat branschen efter deras synpunkter och feedback för att skapa en tydligare och mer säker kryptomiljö för alla inblandade med stor vikt på reglering. Kan Indien vara det land som kan ena G20 länderna gällande nya regleringar av krypto? I veckans G20 och IMF/IBS/FIB möte gick de nämligen i täten för en hårt reglerad marknad i stället för ett förbud och vi kommer att få ta del av det nya globala ramverket under sommaren 2023.


NFT på Bitcoin

Ordinals, tekniken för att registrera digitala tillgångar ”on-chain” på Bitcoinnätverket, ingår i den nya bitcoin hypen som har ökat transaktionsavgifterna på BTC nätverket med nästan 75 % den senaste månaden. NFT på bitcoin är egentligen ingen nytt men det är först nu det släpps en officiell samling via företaget Artsy Monke som består utav 10 000 AI genererade apor och mycket mer är på gång.

NFT på bitcoin är tekniskt möjligt genom de uppgraderingar Bitcoinnätverket implementerade 2017 (SegWit) och 2021 (TapRoot) och tekniken fungerar som så att man registrerar sin digitala tillgång på enskilda satoshis vilket gör de unika samt tillgängliga on-chain istället för det mer vanliga sättet där man lagrar information som pekar på vart ”bilden” ligger någonstans via IPFS (Interplanetary File System). Tillvägagångsättet har fått en del Bitcoin utvecklare att gå i taket och de kallar detta för ett enormt spammande av nätverket och vi är idag vana att se Bitcoin maximalisterna bråka i olika läger där sidorna kämpar för att på olika sätt behålla och bevara det som de själva hävdar är ”grundbulten” i Satoshi Nakamotos vision även om ingen någonsin träffat människan eller vet vad personen skulle ha för tankar om detta idag. Kommer det att komma en ny våg av forks och förändringar i samma spår som när de närmast Scientologi-liknande rörelserna drog igång de egna versionerna av den ”äkta och enda sanna” bitcoin vilket resulterade i Bitcoin Cash och Bitcoin SV med de fundamentalistiska predikanterna Craig Wright och Roger Ver vid rodret men det återstår att se. Det enda vi vet med säkerhet är att åsikterna och uppfattningarna om vad Bitcoin verkligen är och står för är lika många som antalet intresserade människor och vi kommer antagligen att få se ett antal debatter gällande detta framöver.


Plattformen Kraken förbjuds att erbjuda kunder sina ”Staking” tjänster

SEC går på hårt mot det man kallar för Staking tjänster som är riktade mot den amerikanska marknaden. I bakvattnet av FTX kaoset som även drog med sig stora spelare som BlockFi och Celsius så har man tagit i hårdhanskarna för att skydda privata investerare.

Kraken har numera avaktiverat sina tjänster för staking och lend/borrow och bestrider inte förslaget från SEC och därmed har börsen gått med på att göra upp i godo med amerikanska myndigheter och kommer därför att betala sina ”böter” på 30 miljoner USD samt avaktivera tjänsterna mot den inhemska marknaden medan de fortfarande är tillgängliga för övriga kunder. Hur detta kommer påverka plattformar såsom Binance US och Coinbase återstår att se men risken är stor att även de kommer att behöva se över sina tjänster mot den amerikanska marknaden och vi kanske även får se hur detta spiller över mot övriga marknader när internationella myndigheter och banker får upp ångan gällande nya ramverk för reglering av befintliga marknader.

Kan detta leda till en ny våg av decentraliserade DEFI tjänster då man ser hur antalet användare snabbt ökar på populära plattformar såsom ApeSwap, SushiSwap och Uniswap? Defi idag växer lika fort om inte fortare än sommaren 2021 och kan framtida regleringar skapa en ny guldrush inom Defi där funktionen DAO kan ersätta dagens traditionella system och låta användarna staka ut framtiden på både gott och ont.