KryptoPåsk 2023

Påsken i år skiner ikapp med vårsolen utomhus och bjuder på flera positiva nyheter efter en tid av elände och pessimistiska förväntningar inom krypto och den övriga finansvärlden.

CryptoEaster 2023

Apples påskägg

Det första riktiga så kallade påskägget hittar vi hos Apple i och med att det har upptäckts att Bitcoin whitepaper har bäddats in i MacOS ända sedan 2018 då versionen Mojave kom ut på marknaden. Vem som placerat dokumentet där är okänt men teorin är att en tekniker lagt det där för att kunna använda dokumentet att testa med men sanningen kan likväl vara en annan. Apple har inte uttalat sig ännu när detta skrivs men enligt rykten skall detta ha varit känt i ett års tid sedan en ”buggrapport” lämnats in till Apple men trots detta kan Bitcoin whitepaper fortfarande hittas på Macdatorer.

Om du vill hitta dokumentet själv på din Mac kan du följa den här guiden på youtube:
How to find Bitcoin whitepaper on your MacBook (Apple) - YouTube


Bitcoin kliver över 30k USD gränsen

Bitcoin stänger på sin högsta nivå sedan juni 2022 och ligger precis strax över 30 000 USD gränsen vilket får anses vara ett väldigt bra tecken för krypto just nu med tanke på att BTC endast låg på strax över 16 000 i vintras. Är det en effekt inför halveringen som kommer ske runt 6:e April 2024 eller kan det bero på en oro inför dagens ekonomi och inflation som får människor att byta investeringsmönster? Mest troligt är det en mix och det som lockar mest blickar just nu är om BTC kommer att hålla 30k nivån de kommande veckorna och om vi får se den övriga kryptomarknaden stiga jämsides de stora kryptovalutorna.

Bitcoin crosses the 30k USD threshold

CryptoGPT och AI på blockkedjan

Det går knappt en dag utan det kommer nyheter gällande utvecklingen av ChatGPT och AI och alla de fantastiska funktioner de börjar kunna erbjuda så det var väl bara en tidsfråga innan det kom en kryptoversion med namnet GPT för att sticka ut i mängden av övriga AI baserade kryptoprojekt som har stigit väldigt mycket i värde sedan ChatGPT introducerades för allmänheten. AI är det hetaste området inom Tech någonsin vågar jag nästan påstå och man ser hur ordet AI börjar inkluderas i det mesta just nu för att bygga hype men idén på decentraliserade AI tjänster onchain är både skrämmande och otroligt fascinerande. Tanken att hela världen skulle kunna ha access till den bästa rådgivningen inom juridik, finans och sjukvård med mera i sin hand och till en minimal kostnad är revolutionerande och produkterna kommer med all sannolikhet att explodera de kommande åren inom alla industrier men kanske framförallt inom decentraliserade protokoll.


Bitcoin NFT ökar i popularitet

Över en miljon digitala NFT tillgångar har nu skrivits in i blockkedjan på Bitcoinnätverket då intresset för Ordinals protokoll har ökat stort sedan det lanserades för ett par månader sedan och man har börjat attrahera flera stora NFT aktörer till protokollet där Cryptopunks är först ut med sina Ordinal Punks. Golvet just nu ligger på runt 100 000 USD men det har sålts Punks för upp mot 214 000 USD och man kan anta att det kommer locka ännu fler investerare till NFT samlingar på nätverket. NFT skrivs in i enskilda Satoshis och handeln med de digitala tillgångarna bidrar stort till bitcoinnätverkets säkerhetsbudget menar förespråkarna medan andra ser det mer som spam i blockkedjan.


Shanghai

Ethereumnätverket laddar inför sin stora uppgradering vid namn Shanghai som sker nu i mitten av april men vad är då Shanghai?

Ethereum har dock stött på flera utmaningar under åren, såsom låg skalbarhet, höga transaktionsavgifter och stor energiförbrukning. För att lösa dessa problem har Ethereum-teamet arbetat med en radikal omvandling av protokollet, kallad Ethereum 2.0 eller Serenity. Ethereum 2.0 består av flera faser och uppgraderingar som syftar till att göra Ethereum snabbare, billigare, säkrare och mer hållbart. En av de viktigaste uppgraderingarna är övergången från proof-of-work (PoW) till proof-of-stake (PoS) som konsensusmekanism.

Den 1 december 2020 lanserades den första fasen av Ethereum 2.0, kallad Beacon Chain. Det är en ny blockkedja som kör PoS parallellt med den gamla blockkedjan som kör PoW. Beacon Chain är ansvarig för att koordinera validerarna och belöna dem för deras insatser och för att bli en validerare på Beacon Chain måste man satsa minst 32 ETH i ett smart kontrakt på den gamla blockkedjan. Dessa ETH blir då låsta tills den gamla blockkedjan kan slås samman med den nya, vilket är planerat att ske i den sista fasen av Ethereum 2.0. Den sista fasen kallas Shanghai och är schemalagd att lanseras den 12 april 2023. Den kommer att innebära att den gamla blockkedjan upphör att existera och alla dess data och funktioner överförs till den nya blockkedjan. Detta kommer att slutföra övergången från PoW till PoS och göra Ethereum mer skalbart, effektivt och hållbart.

Shanghai-uppgraderingen kommer också att göra mer än 18 miljoner ETH, värda cirka 34 miljarder dollar, uttagbara. Det betyder att de validerare som har satsat sina ETH på Beacon Chain sedan december 2020 äntligen kommer att kunna flytta eller handla dem fritt vilket kan ha stora konsekvenser för både användare och investerare av Ethereum-protokollet. Å ena sidan kan det leda till ökad efterfrågan och pris på ETH, eftersom validerarna kommer att belönas med nya ETH för varje block de producerar på den nya blockkedjan. Å andra sidan kan det också leda till ökat utbud och prisvolatilitet på ETH, eftersom validerarna kommer att kunna sälja eller spendera sina ETH som de vill.

Shanghai

Kryptomarknadsanalytiker är splittrade om effekterna av Shanghai-uppgraderingen på ETH:s pris. Vissa tror att uppgraderingen kommer att vara positiv för ETH:s pris på lång sikt, eftersom den kommer att öka protokollets säkerhet, användbarhet och attraktivitet. Andra tror att uppgraderingen kommer att utlösa ett stort säljtryck på ETH på kort sikt, eftersom många validerare kommer att vilja realisera sina vinster efter att ha väntat i mer än två år men oavsett hur ETH:s pris reagerar på Shanghai-uppgraderingen är det tydligt att det är ett historiskt och banbrytande steg för Ethereum och hela kryptovärlden. Det kommer att visa att det är möjligt att genomföra en sådan stor och komplex förändring av ett protokoll som har miljontals användare, utvecklare och investerare. Det kommer också att visa att Ethereum är fast beslutet att förbli i framkant av innovation och hållbarhet inom blockkedjeteknik.