Våren bjuder på svaga vindar med sidledes kurser och vi börjar med att ta en titt över hur Bitcoin framför allt har vuxit under vårkanten.

Maj - Kryptonytt

Bitcoinplånböcker är ett mått på hur många användare som äger och använder bitcoin som en digital valuta. Enligt CoinJournal, en webbplats som jämför olika bitcoinplånböcker, finns det nu över 10 miljoner aktiva bitcoinplånböcker i världen. Detta är ett rekordhögt antal som visar att fler och fler människor ser bitcoin som ett värdefullt och tillförlitligt betalningsmedel.

Ökningen gällande antalet bitcoinplånböcker kan förklaras av flera faktorer, såsom:

 • Bitcoins prisrally under 2022, som lockade till sig ett stort antal investerare och traders som nu överväger BTC för investeringar.
 • Bitcoins ökade acceptans och användning i olika sektorer och regioner, såsom e-handel, spel, remitteringar och Afrika.
 • Bitcoins tekniska utveckling och innovation, såsom lanseringen av Taproot-uppgraderingen i november 2022, som förbättrade Bitcoins skalbarhet, integritet och funktionalitet.
 • Bitcoins ökade tillgänglighet och bekvämlighet genom olika plattformar och tjänster, såsom eToro, Guarda Wallet, Trezor och BitBox02, som erbjuder olika fördelar, såsom användarvänlighet, säkerhet, prestanda och anslutning.

Ökningen gällande antalet bitcoinplånböcker är ett positivt tecken för bitcoins framtid, eftersom det indikerar en växande efterfrågan och ett växande förtroende för kryptovalutan. Det kan också leda till en positiv feedback-loop, där fler användare lockar fler användare, vilket i sin tur ökar bitcoins värde och nytta.

Det finns dock också vissa risker och utmaningar som kan påverka ökningen gällande antalet bitcoinplånböcker, såsom:

 • Bitcoins volatilitet och osäkerhet, som kan avskräcka potentiella användare från att köpa eller behålla bitcoin.
 • Bitcoins reglering och lagstiftning, som kan vara oförutsägbar eller restriktiv i vissa länder eller regioner.
 • Bitcoins konkurrens och hot, såsom andra kryptovalutor eller centralbankernas digitala valutor (CBDC), som kan erbjuda bättre alternativ eller lösningar för vissa användare.

Sammanfattningsvis kan man säga att ökningen gällande antalet bitcoinplånböcker Maj 2023 är ett resultat av bitcoins styrkor och möjligheter, men också ett resultat av bitcoins svagheter och utmaningar.


NFT och BRC-20 tokens

NFT, eller non-fungible tokens, är unika digitala tillgångar som kan representera konst, musik, spel, samlarobjekt och annat. NFT har blivit ett populärt fenomen i krypto-världen, med flera miljarder dollar i försäljning och auktioner under de senaste åren. De flesta NFT skapas och handlas på Ethereum-blockkedjan, som erbjuder hög programmerbarhet och interoperabilitet för dessa tillgångar.

Men under våren 2023 har två nya typer av NFT på bitcoin vuxit fram, tack vare lanseringen av Ordinals protokollet och BRC-20 standarden. Dessa två innovationer har möjliggjort skapandet och överföringen av både non-fungible och fungible tokens på bitcoins blockkedja.

Ordinals protokollet är ett sätt att tilldela unika nummer till individuella satoshis (den minsta enheten av bitcoin) och överföra dem tillsammans med bifogade bilder, videor eller text, kända som inskriptioner eller digitala artefakter1. Dessa inskriptioner blir då NFT på bitcoins blockkedja.

BRC-20 standarden är ett sätt att skapa och överföra fungible tokens via Ordinals protokollet på bitcoins blockkedja2. BRC-20 tokens använder Ordinals inskriptioner av JSON-data för att distribuera, mynta och överföra tokens. BRC-20 tokens är inspirerade av ERC-20 tokens på Ethereum-blockkedjan.

Enligt data från Dune Analytics har mer än 120 000 inskriptioner skrivits på bitcoins blockkedja sedan lanseringen av Ordinals protokollet i januari 2023, med transaktionsavgifter som översteg 170 000 dollar den 15 februari. Bland de mest anmärkningsvärda inskriptionerna finns Bitcoin stones, Bitcoin Shrooms, Ordinal Punks, Ordinal loops och The Shadow Hats.

Enligt data från brc-20.io har mer än 14 000 olika BRC-20 tokens myntats med BRC-20 standarden sedan lanseringen i mars 2023, med ett sammanlagt börsvärde på över 1 miljard dollar. Bland de mest populära BRC-20 tokens finns ORDI, PEPE, MEME, PIZZA och många andra.

Utvecklingen gällande NFT på bitcoin samt BRC-20 tokens har haft en stor inverkan på bitcoin nätverket under våren 2023. Några av effekterna är:

 • Bitcoins status som den mest värdefulla och säkraste kryptovalutan har stärkts, eftersom den nu kan erbjuda både non-fungible och fungible tokens på sin blockkedja.
 • Bitcoins tekniska utveckling och innovation har ökat, eftersom Ordinals protokollet och BRC-20 standarden har visat nya möjligheter och funktioner för bitcoins blockkedja.
 • Bitcoins kulturella inflytande och gemenskap har växt, eftersom NFT på bitcoin samt BRC-20 tokens har inspirerat konstnärer och kreatörer att uttrycka sig och dela sina visioner genom bitcoins blockkedja.
 • Bitcoins volatilitet och osäkerhet har också ökat, eftersom NFT på bitcoin samt BRC-20 tokens har orsakat en kraftig ökning av transaktionsavgifterna och en betydande trängsel på bitcoins nätverket.

Sammanfattningsvis kan man säga att utvecklingen gällande NFT på bitcoin samt BRC-20 tokens under våren 2023 är ett resultat av Ordinals protokollets och BRC-20 standardens lansering och den efterföljande hypen kring olika token-samlingar. Det återstår att se om denna trend kommer att fortsätta eller mattas av under resten av året.

Maj - Kryptonytt

Memecoins. Ödets ironi

- Är memecoins det som kommer göra krypto stort hos den stora massan? Det finns nog inget som kan skapa så sura miner hos kryptoenusiaster än memcoins men trots detta kan det faktiskt vara just memecoins som gör att krypto slår igenom hos allmänheten.

Meme coins är kryptovalutor som har ett humoristiskt eller ironiskt tema, ofta baserat på populära internetfenomen, djur eller kändisar. Meme coins har blivit ett hett ämne i krypto-utrymmet, eftersom de har lockat till sig många investerare och spekulanter som vill dra nytta av deras plötsliga och oförutsägbara prisrörelser.

Under 2023 har meme coins upplevt en enorm framgång, med flera exempel på coins som har ökat med flera tusen procent på kort tid. Några av de mest framstående meme coins under 2023 är:

 • AiDoge: En meme coin som kombinerar artificiell intelligens och Dogecoin. AiDoge använder AI för att generera unika och roliga memes som kan handlas som NFT på AiDoge-plattformen. AiDoge har ökat med över 10 000% sedan lanseringen i januari 2023.
 • Sponge: En meme coin baserad på den populära tecknade serien Spongebob Squarepants. Sponge har en begränsad tillgång på 100 miljoner mynt och använder sig av Ordinals protokollet för att skapa NFT på bitcoins blockkedja. Sponge har ökat med över 5 000% sedan lanseringen i februari 2023.
 • Love Hate Inu: En meme coin som utmanar konceptet av kärlek och hat. Love Hate Inu har två separata tokens, LHINU (Love) och HHINU (Hate), som kan bytas mot varandra med en fast växelkurs. Love Hate Inu har ökat med över 2 000% sedan lanseringen i mars 2023.
 • Mooky: En meme coin som hyllar den legendariska filmregissören Stanley Kubrick. Mooky har en begränsad tillgång på 2001 mynt och använder sig av BRC-20 standarden för att skapa fungibla tokens på bitcoins blockkedja. Mooky har ökat med över 1 000% sedan lanseringen i april 2023.
 • Tamadoge: En meme coin som inspireras av de klassiska Tamagotchi-leksakerna. Tamadoge låter användare adoptera och ta hand om virtuella hundvalpar som kan växa och utvecklas beroende på hur de behandlas. Tamadoge har ökat med över 500% sedan lanseringen i maj 2023.

Meme coins framgång under 2023 kan förklaras av flera faktorer, såsom:

 • Kryptovalutornas allmänna tillväxt och popularitet, som har skapat en stor efterfrågan och ett stort intresse för nya och innovativa projekt inom krypto-utrymmet.
 • Meme coins unika och roliga teman, som har lockat till sig många användare som vill ha underhållning, gemenskap och humor i sina investeringar.
 • Meme coins höga risk och höga belöning, som har lockat till sig många spekulanter som vill utnyttja deras volatilitet och potentiella avkastning.
 • Meme coins tekniska utveckling och innovation, som har utnyttjat nya protokoll och standarder för att skapa NFT och fungibla tokens på bitcoins blockkedja.

Meme coins framgång under 2023 är dock inte utan risker och utmaningar, såsom:

 • Meme coins volatilitet och osäkerhet, som kan leda till stora prisfall och förluster för investerare som inte är försiktiga eller informerade.
 • Meme coins reglering och lagstiftning, som kan vara oförutsägbar eller restriktiv i vissa länder eller regioner.
 • Meme coins konkurrens och hot, såsom andra meme coins eller mer etablerade kryptovalutor som kan erbjuda bättre alternativ eller lösningar för användare.

Sammanfattningsvis kan man säga att meme coins framgång under 2023 är ett resultat av kryptovalutornas allmänna tillväxt och popularitet, unika och roliga teman, eventuell hög risk och hög belöning, samt meme coins tekniska utveckling och innovation då de oftast har enormt stora communities som bidrar.


Peder Neogard

Writer for Goobit and founder of Kryptoguiden.info