Världens dyraste pizza köptes för bitcoin Den 22 maj firas varje år ”Bitcoin Pizza Day”, efter att en tidig bitcoin-entusiast 2010 gjorde världens första riktiga inköp av en produkt, där vederbörande betalade för produkten med enbart bitcoin.

För två pizzor betalde han 10 000 bitcoin, vilket i dagens penningvärde motsvarar omkring 320.000.000 svenska kronor. Fast så var det inte då.

Vid tiden för köpet värderades 10 000 bitcoin till cirka 40 dollar.

Idag, när bitcoin har etablerats som en valuta bland många andra är det lätt att missförstå hur situationen var 2010. Bitcoin hade då funnits i bara lite mer än ett år. Killen som köpte pizzorna heter Laszlo Hanyecz, och han kunde förstås inte knata iväg till en pizzeria och genomföra betalningen. På den tiden var bitcoin en valuta som var begränsad till de som själva var bitcoin miners, alltså de som verifierar att transaktioner i systemet är korrekta.

Laszlo tyckte att det det var dags att se om denna helt nya företeelse kunde vara användbar i verkligheten och lade ut en öppen fråga om pizza-leverans  på ett diskussionsforum.  Inlägget finns fortfarande kvar här. Så här skriver han:

Jag betalar 10 000 bitcoin för ett par pizzor.. kanske två stora så jag har nåt över till dan efter. Jag gillar att ha pizza-rester att knapra på senare. Det går bra att göra pizzan själv och komma hem till mig med den, eller att beställa hemkörning från en pizzeria, men det jag är ute efter är att få mat levererad i utbyte mot bitcoin så att jag inte behöver beställa eller fixa den själv, lite mer som att beställa en frukosttallrik på ett hotell, där de bara kommer med nåt att käka och så gillar man det.

Sen skriver han lite om vad han gillar för slags pizzor, men det är en väldigt öppen beställning. Han verkar vara hungrig, men nästan helt ointresserad av vad han ska äta.

Laszlo ville troligen göra en koppling mellan det han gör på sin dator å ena sidan, och hans egen överlevnad å den andra. Innan dess har datorn och överlevnaden varit två skilda saker, för han har inte kunnat konvertera sina bitcoin till något verkligt som är användbart i vardagen. Förrän den dagen…

Det är inte bara diskussionen om pizzorna som finns kvar, utan även själva transaktionen  syns fortfarande. Det är ett av kännetecknen för bitcoin-systemet att det är väldigt transparent, så att det går att granska alla delar av kedjan sedan första dagen.

Den 22 maj 2010 var det väldigt svårt att bestämma värdet av 10 000 bitcoin. Det fanns ingen etablerad växelkurs, och det var omöjligt att mer än höfta ett värde. Sedan dess har mycket hänt och det finns mängder av företag som accepterar bitcoin som betalningsmedel, inklusive Microsoft och resebokningsföretaget Expedia.   Världens dyraste pizza köptes för bitcoin