Memecoin Craze and Ordinals Protocol Cause Bitcoin Transaction Fees to Surge

Idag publicerade vi en banner på BTCX hemsida med följande information:

På grund av extremt höga transaktionsavgifter kommer det att ta längre tid att behandla transaktioner. Vi har ökat prioriteringsavgiften för att återspegla de aktuella avgifterna på blockkedjan. Vänligen ha tålamod och räkna med förseningar. Tack för förståelsen!


I den kortfattade artikeln nedan beskrivs bakgrunden till den plötsliga ökningen av avgiften.


Den genomsnittliga transaktionsavgiften för Bitcoin ökade nästan femfaldigt under de senaste 15 dagarna och nådde en tvåårig topp på 9,61 dollar, enligt data från Glassnode. Den totala mängden avgifter som betalats på Bitcoin-blockkedjan översteg 3,5 miljoner dollar, en ökning med 450% sedan april. Denna snabba ökning av transaktionsavgifterna tillskrivs den växande populariteten av Ethereum-stil "BRC-20" tokens, såsom Ordinal tokens och PEPE-mynt, samt Ordinals-protokollet som används för att hantera NFT-liknande tillgångar på Bitcoin.

Data från Galaxy Research visade att 50% av alla Bitcoin-transaktioner var relaterade till BRC-20-transaktioner den 2 maj. Noteringen av PEPE-mynt på stora kryptovalutabörser som Crypto.com, Binance och KuCoin bidrog ytterligare till transaktionsavgiftsboomen.

Förutom memecoin-rusningen har Ordinals-protokollet bidragit till de ökade transaktionsavgifterna och backloggen. Det totala antalet Bitcoin-baserade digitala tillgångar, kända som inskriptioner, översteg 4,3 miljoner på söndag och återspeglar den växande populariteten för BRC-20 tokens.

De höga transaktionsavgifterna har väckt oro bland vissa inom kryptovalutagemenskapen, som anser att situationen är ett angrepp på Bitcoin med syfte att göra nätverket oanvändbart för mindre aktörer. Andra hävdar dock att höga avgifter främst gynnar miners och att påverkan på nätverket troligen blir kortvarig.

Trots dessa farhågor förblir Bitcoins handelspris i stort sett opåverkat och stannar under motståndsnivån på 30 000 dollar.