Det är (dessvärre, tycker somliga) dags att deklarera. Något som gör saken lite bättre är att Skatteverket verkar ha gjort det en aning lättare för er som har gjort vinster genom att handla med kryptovaluta. Det finns nu en tjänst som hjälper till att räkna ut det så kallade omkostnadsbeloppet. Det var klokt av Skattepersonerna att ordna det.


De som inte har riktiga bitcoin, utan bara certifikat, behöver inte oroa sig alls. Om pappren ligger i ett Investeringssparkonto så försvinner ett schablonbelopp mer eller mindre av sig självt. Detta är händelsevis en av EXTREMT få fördelar med att äga certifikat. BTCX jobbar inte med finansrådgivning, men att man ska äga sina egen kryptovaluta själv, det törs vi säga klart och tydligt.

Här återger vi Skatteverkets pressmeddelande i sin helhet: Deklarationstider är nu… 2018-04-20
Deklarera försäljning av värdepapper och kryptovalutor digitalt
Förra året sålde en halv miljon personer aktier, andra värdepapper och kryptovalutor. Dessa försäljningar ska redovisas i årets deklaration. Bra hjälp finns att få på Skatteverkets webbplats. Den som ska deklarera kryptovalutor har möjlighet att göra en förenklad redovisning.

Den som har sålt eller löst in aktier och andra värdepapper har mycket att vinna på att deklarera digitalt. I e-tjänsten finns redan bilagan och många uppgifter är förifyllda.
De flesta behöver endast fylla i omkostnadsbeloppet, som är det man får dra av i sin deklaration.

– På Skatteverkets webbplats finns en ny tjänst som vi hoppas att många kommer att ha nytta av, som hjälper till att räkna ut omkostnadsbeloppet, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Den som sålt, bytt eller betalat med kryptovalutor ska deklarera det i samma bilaga som andra värdepapper. För handel med kryptovalutor finns dock inga uppgifter förifyllda. En nyhet för i år är att Skatteverket förenklar redovisningen. Alla enskilda transaktioner med kryptovalutor behöver inte redovisas.

– Vi vet att det är många som gör sin redovisning löpande under året, framför allt de som säljer mycket. Därför ska man inte behöva göra om det i deklarationen. Nu kan du redovisa summan av dina affärer istället för att redovisa varje transaktion för sig. Dock behöver du hålla isär vinster och förluster eftersom förluster bara är avdragsgilla till 70 procent. Har du handlat med olika kryptovalutor behöver du även hålla isär dem, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Avseende kryptovalutor får Skatteverket också en hel del frågor om hur decimaltal redovisas.

– Avrunda till närmaste heltal, i många fall noll, och skriv hur stor andel du har sålt under övriga upplysningar, berättar Johan Schauman.

De som har ett investeringssparkonto (ISK) behöver inte redovisa några försäljningar. Istället beräknas en schablonintäkt som är förifylld i deklarationen. I årets deklaration redovisas sådana schablonintäkter för 2 163 651 personer.

Sista dagen att deklarera är den 2 maj. Den som deklarerar digitalt får alltid en kvittens på att deklarationen har lämnats in och har möjlighet att få eventuell skatteåterbäring i början av juni.

Det är förvisso en klassiker att tycka illa om Skatteverket, men vi på BTCX måste nog ändå säga att de hänger med rätt bra. Din HELT egna krypto köper och säljer du såklart på BTCX, Standard och Express.